De liedjes van september: Zaz, Coralie Clément, Stromae en rappers zonder hobby’s

September. De zon kan schijnen, het kan regenen, het kan waaien. De muziekscène is al net zo wisselvallig. Het Chanson Offensief licht de vijf allermooiste liedjes van september uit, maar bespreekt (onderaan) ook kort wat we liever achter ons laten. Klik hier voor de volledige YouTube-playlist.

septbanner

 

Emmanuelle Seigner – Marche à l’ombre
Er komt een ‘La bande à Renaud Vol. 2’ aan! Het succes van de plaat was na de eerste minuut al duidelijk en dus werd er meteen een nieuw leger Franstalige artiesten opgetrommeld om het oeuvre van Renaud nog eens flink door te spitten. Zangeres en actrice Emmanuelle Seigner is met haar BB-sound-a-like-stem de eerste die naar buiten komt met een ‘Renaudje’. Boeee: we krijgen Marche à l’ombre niet helemaal te horen, maar ondanks die teleurstelling hebben we ineens maar wát zin in een potje rodeo en American grill!

Zaz – Paris sera toujours Paris
Begin deze maand werden we al lekker gemaakt met een trailer van het album ‘Paris’ dat in november uitkomt. ‘Veelbelovend’ is een understatement. Zaz werkte op de plaat samen Quincy Jones en John Clayton en dan vráág je natuurlijk ook om een supersexy plaat. Zou het Zaz’ definitieve golden ticket zijn naar de non-francophone wereld? Het kan toch potverdrie bijna niet anders? Single nummer één zet meteen de toon met een moderne versie van Maurice Chevalier’s klassieker. De video ademt kleur en energie. En als we al niet met Zaz wilden trouwen, willen we het nu.

Stromae – ave cesaria
De lat ligt hoog voor Stromae en dat weet hij maar al te goed. Neemt hij daarom een stapje terug in zijn nieuwe clip? Geen grootse, overgeproduceerde video’s met enorme special effects of ingewikkelde danspasjes, maar ‘gewoon’ een in scène gezette homevideo waar je bij geweest had willen zijn. ave cesaria is misschien niet zo’n knaller als zijn voorgaande hits, maar een sterk meezinganthem is het wel. Wie trouwens het einde van de video kan uitleggen, krijgt een duikboot…


Coralie Clément – La Belle Affaire
Na Vanessa Paradis heeft Coralie Clément toch wel een van de meest verleidelijke Franse vrouwenstemmen die we ooit door onze speakers hebben laten klinken. De zus van Benjamin Biolay komt volgende week met haar nieuwe album en La belle affaire is daar de eerste single van. De luchtige video past perfect bij de rustieke, laidback productie van het nummer. Coralie blijft ingetogen en bescheiden en kijkt af en toe onverschillig de camera in, maar betovert met een haar zoetgevooisde, sprookjesachtige stem en de klasse die ze immer uitstraalt.

Black M feat. Dr Beriz – La légende Black
Sexion d’Assaut is ook in september weer present. Herinner je je de vorige van Maska en Maître Gims nog? Deze maand waren het Maska en Black M die samen met Dr Beriz het nummer ‘Profiter de ma vie’ uitbrachten. Een goed nummer, dat prima in deze top vijf had gepast, ware het niet dat Black M en Dr Beriz eerder deze maand het sterkere La légende Black dropten. De aanstekelijke clip spat van je scherm af en Black M lacht zich kapot, want zijn populariteit neemt sinds Sur ma route alleen maar toe.

En er was meer…

Fijne liedjes:
– Het niets-aan-de-hand-liedje Mes yeux noirs van Sorel is half Engels, half Frans. Het origineel hadden we in juni blijkbaar gemist. Stom, want die hadden we graag in cd-speler gehad tijdens het roadtrippen. Deze maand krijgen we daarom nog een akoestische versie naar ons hoofd geslingerd. Pas mal.
– In augustus kregen we een voorproefje, nu is de clip dan ook echt uit: Andalouse van Kendji Girac. Súperpoppy, súpercliché, maar wel op een manier waarvan je denkt: dat kan er bést mee door.
Lucie Lucie van Louis-Ronan Choisy klinkt uitdagend en verleidelijk. Choicy lijkt zichzelf constant opnieuw uit te vinden; van folk naar psychedelische rock, van pop tot electro. Benieuwd waar hij op zijn vijfde album mee aan komt zeilen.
– Brigitte Bardot vierde in het laatste weekend van september haar 80ste verjaardag. Elsa Kopf nam een schitterende versie op van haar Une histoire de plage, met een video die zo fluffy is als een speelgoedkonijn. Wegdromen was nooit zo makkelijk. Gefeliciteerd, BB.
Sébastien Agius won in 2009 de Frans-Belgische versie van X-Factor en laat met From China with love horen waarom. Een intrigerend nummer.
– Oké, het is geen filmpje, maar dit nummer hoort wel gewoon in dit overzicht: Pas besoin de permis. Wat een chemie tussen Vanessa Paradis en Benjamin Biolay. Sexy en eigenwijs.

Comme ci, comme ça:
Elisa Tovati komt met S’embrasser. Op zich niets mis met deze tune, het refrein, het idee, maar het is allemaal zo verschrikkelijk keurig…! EO-materiaal, Yvonne Jaspers heeft het in haar kast.
– Je moet ervan houden: licht dramatische liedjes van een meisje met een iets té geperfectioneerde stem. Klik vooral ook even op Seule voor de prachtige choreografie die zangeres Maude zelf uitvoert.
– Daar is hij weer, de Bieber van Frankrijk. Geen slecht woord over deze premature spierbundel overigens: zijn liedjes luisteren prettig weg en zijn ongetwijfeld veel te horen in tienerslaapkamers. Ma2x maakt met Au Soleil op de valreep nog een zonnig vakantieliedje.
Vis loopt over van de clichéteksten. Neen, Izarry laat je niets nieuws horen, maar een mooie kop heeft -ie wel, uhhhh clip, bedoelen we natuurlijk.

Nee. 
Kaaris, heb jij niet wat beters te doen? Naar de sportschool ofzo? Zojuist 4:14 minuten van ons leven vergooit door te luisteren naar Se-vrak. Een bloemkool is cooler.
Mac TyerTout se paye. Nog zo één. Geef die man een hobby, ver van Youtube…
MZBrrr. De titel dekt de lading.

Tot volgende maand!

 

Comments

comments