5x het chanson in Disneyfilms

Het was een kwestie van tijd voordat ik een geschikte combinatie van mijn twee grote liefdes – het chanson en Disney- zou vinden. Et voilà, daar is de blog ‘die je wist dat zou komen’. De Fransen zijn meesters in het vertalen van Disneyliedjes, maar voor deze top 5 hebben we vooral gekeken naar de zangers van de liedjes. Want wist jij wie er achter de Franse stem van de krab Sebastiaan zat in The Little Mermaid? En dat de originele soundtrack van The Aristocats het laatste liedje is dat Maurice Chevalier ooit zong? En jawel, ook Aznavour werd door Disney binnengehaald…

Door Tess van der Zwet

1. Henri Salvador – Sous l’océan

Henri Salvador is natuurlijk de man achter het beeldschone Jardin d’hiver (en uiteraard nog veel, véél meer), maar wist je dat hij ook de stem van Sebastiaan in The Little Mermaid voor zijn rekening nam? Ze hadden geen betere keuze kunnen maken!

2. Camille – Le festin

De film Ratatouille uit 2007 vindt plaats in Parijs en dan kun je natuurlijk niet wéér aankomen met een Engelstalige soundtrack (zoals bij The Aristocats en The Hunchback of Notre Dame). Daarom vroegen de makers dit keer popzangeres Camille om de soundtrack in te zingen: Le festin, een heerlijk Frans chanson, een Parijs-waardige wals. In onze zoektocht stuitten we overigens op een versie van Le festin gezongen door de drie zusjes van OG3NE: klik hier maar eens. Beetje steenkolenfrans, maar tellement mignon, les filles.

3. Patrick Fiori – Comme un homme

Patrick Fiori kennen we voornamelijk als Franse popzanger, maar wist je ook dat hij een van de meest geniale Disneynummers ooit heeft ingezongen? En wel het strijdlied Comme un homme uit de film Mulan, waarin hij de stem van de Shang voor zijn rekening neemt. Niet veel later nam hij ook de zangstem van Ramses op zich in The Prince of Egypt (niet van Disney, tóch leuk om te weten). In mei jongstleden was Patrick Fiori trouwens nog te gast in een video van Youtuber Lola Dubini.

4. Maurice Chevalier – Les Aristochats

Maurice Chevalier is al tachtig als hij in 1969 door de studio’s van Walt Disney wordt gevraagd de titelsong van de nieuwe film The Aristocats te zingen. Hoewel hij zijn zangcarrière al hoog in de wilgen heeft gehangen, zegt hij ‘ja’, uit een diep respect en gevoel van vriendschap dat hij koestert voor zijn oude vriend Walt, waarmee hij eerder samenwerkte. Het is zijn laatste song ooit.

5. Charles Aznavour – Histoire éternelle

Even heel eerlijk: we hadden ons een beter duo voor kunnen stellen. Afgezien van het feit (het is een feit, toch?) dat dit nummer niet al te best gezongen is door Liane Foly, kleurt haar stem nu ook niet erg lekker met die van Charles. En dat is jammer, want hierdoor wil dat kippenvel maar niet op komen zetten. Tenzij je, net als ondergetekende, ook tot over je oren verzot bent op Beauty and the Beast. Dan maakt het allemaal niet zo uit en zit je alsnog een potje te grienen… Wist je trouwens dat Aznavour ook de Franse stem van Carl op zich nam in de Pixar-film Up?

Wil je meer? Dan krijg je meer. Luister bijvoorbeeld naar hoe Phil Collins zélf de Franse versies inzong van de liedjes die hij voor de film Tarzan schreef, zoals Je veux savoir (Strangers like me), Toujours dans mon coeur (You’ll be in my heart) en Enfant de l’homme (Son of man). Dit deed Phil overigens niet alleen in het Frans: hij zong ook de Duitse, Spaanse en Italiaanse versies van de nummers. Een paar jaar later deed Phil het natuurlijk nog eens dunnetjes over met Brother Bear.

Nog meer leuke weetjes over chansonniers die de samenwerking met Disney aangingen? Deel het met ons!

Comments

comments