Eindelijk: Vanessa in Nederland

Ja, waarom moest het eigenlijk zo lang duren voordat Vanessa Paradis Nederland aan zou doen met een optreden? Het is inmiddels al 27 jaar geleden dat ze wereldwijd bekend werd met ‘Joe le Taxi’. Door de jaren heen werd ze een fenomeen. Vanessa Paradis: zangeres, actrice en model. Een bloedmooie alleskunner. De moves, de blik, het spleetje tussen haar tanden, de stem… Donderdagavond 19 juni, beleefde de Franse zangeres haar debuut in Nederland. In Paradiso. Hoe kan het ook anders?

m1mxou1ax1xu_std1024Foto door Harold Versteeg, NU.nl.

Het voorprogramma
In het voorprogramma staat de in Brussel woonachtige singer-songwriter Bai Kamara Jr. Of hij met zijn aanstekelijke soulliedjes en krachtige stem heel veel nieuwe zielen wint deze avond valt te bezien, maar hij doet een dappere en effectieve poging het publiek vooraan op te warmen voor wat komen gaat.

Het hoofdprogramma
20:30 uur. Tijd voor Paradis. Bijna dan: het ongeduld in de zaal is inmiddels voelbaar en de band voert de spanning op met een instrumentale intro. Welja.
Dan komt een engel het podium op. Een tenger figuur, korte blonde haren, een grote glimlach en een doorschijnende rode top; Vanessa beweegt zicht voort met klasse en elegantie en had waarschijnlijk net zo goed een vuilniszak aan kunnen trekken. Ze is nog altijd even prachtig. Achter haar maakt een enorm scherm met hypnotiserende visuals van de zangeres een mysterieus silhouet.

Tussen de liedjes door bedankt de Franse zangeres steevast met een uitbundig ‘dankjewel’. Dat ze een vrouw is van weinig woorden, blijkt uit de snelheid waarmee de nummers elkaar afwisselen: ze is hier om te performen, niet voor kletspraatjes . En performen doet ze: ze grijpt zo nu en dan naar haar mondharmonica en tamboerijn of danst met een sensualiteit waar ongetwijfeld heel wat mannenharten in de zaal sneller van gaan kloppen. De show draait vanavond om haar, hoewel ze zeker niet de minste muzikanten heeft meegenomen: onder andere Benjamin Biolay en de Nederlandse producer Reyn Ouwehand ondersteunen haar muzikaal.

tweetoverzicht2

De liedjes
Het optreden telt heel wat nummers van het album ‘Love Songs’, dat vorig jaar uitkwam en waarop (laten we het dan maar meteen noemen) ook de breuk met Johnny Depp wordt bezongen. In liedjes als ‘Les Espaces Et Les Sentiments’ en ‘Love Song’ bewijst Vanessa echt niet per se een lief zuchtmeisje te zijn: het podium is van haar en zo ook de microfoon. Want zingen kan ze, Madame Paradis. De schaarse momenten van sentimentaliteit zijn schitterend, zoals tijdens het beeldschone‘La Chanson Des Vieux Cons’ (waarbij eenvieil con’ in een fragiel, stilgevallen moment blèrend de liefde aan zijn idool besluit te verklaren). De rest van Paradiso is muisstil.

Uiteraard staat Joe ook op de setlist, die dit keer iets minder rumba en iets meer reggae is. Ook ‘La Seine’, welke Vanessa samen met –M- opnam voor de film ‘Un Monstre à Paris’ komt voorbij en alle fans zijn uitzinnig als de zangeres afsluit met ‘Be My Baby’; de superhit, geschreven door Lenny Kravitz, waarmee ze in 1992 de wereld ook in het Engels veroverde. Ondanks de vele bewonderaars in de zaal, blijft Vanessa bescheiden en lijkt ze op het eind zelfs ietwat geëmotioneerd door de overweldigende reactie van het publiek.

De band verlaat het podium onder luid applaus en gejuich. Het eerste optreden in Nederland. Het was ons wat. Hoe het voelde? Pierre Oittman van NU.nl wist het mooi te verwoorden: ‘als een vakantieliefde die nooit helemaal over is gegaan.’

tweetoverzicht1

Bekijk hier alle foto’s van het concert van Vanessa Paradis op NU.nl door Harold Versteeg.

vanessaparadis2

Comments

comments