Zes Engelstalige artiesten die iedereen verbaasden door in het Frans te zingen

Wat hebben Michael Jackson, Justin Bieber, Bryan Adams, Robbie Williams, Sting en een van de Spice Girls gemeen? Ze durfden het aan om in het Frans te zingen, ofschoon het niet hun eerste taal was. En we hebben het dus niet over een paar woordjes, maar over héle liedjes. Sommigen waren zelfs verbazingwekkend goed… Kun je het je voorstellen?

Spicegirls_header

Wie van de Spice Girls nam van een van haar nummers een Franse versie op?

1. Michael Jackson – I just can’t stop loving you / Je ne veux pas la fin de nous
Je zit natuurlijk al gebakken als Quincy Jones een van de vrienden is, maar je bent pas écht een geluksvogel als hij je meeneemt naar de studio waar op dat moment de King of Pop een van zijn populairste albums aan het opnemen is. Het overkwam de Franse Christine ‘Coco’ Decroix die Michael Jackson tussen neus en lippen door tipte om het nummer ‘I just can’t stop loving you’ in het Frans op te nemen. Voordat ze het wist stond ze samen met hem voor de microfoon. Hoewel Michael geen Frans sprak, pikte hij het volgens Coco aardig snel op: ‘Hij heeft er oor voor’, zegt ze in een interview, ‘hij herhaalde de tekst direct accentloos’. Het nummer is ook vertaald en gezongen in het Spaans.

 

2. Bryan Adams – Here I am / Je suis là, me voilà
Bryan Adams is Canadees, maar groeide niet op in het Franstalige gedeelte. Neen, de francofiel heeft Frans leren spreken na een tijdje in Frankrijk te hebben gewerkt en gewoond. Op internet wordt bovendien gespeculeerd dat zijn oma Frans is en hij de basis van haar leerde, maar daar is verder weinig informatie over te vinden. In 2002 maakte hij samen met Hans Zimmer de score van de film Spirit in het Engels in het Frans. ‘Here I Am’ werd in Europa een hit. Hieronder de Franstalige versie. Niet slecht, non? Overigens nam hij afgelopen jaar de soundtrack ‘Tous ensemble‘ voor de Canadese film ‘Il était une fois les boys’ op, samen met Garou en Roch Voisine.

 

3. Justin Bieber – One less lonely girl
Justin Bieber is amper 20, maar heeft al heel wat meisjesharten veroverd. Onder andere door in het Frans te zingen. Oh, trop mignon: deze versie van ‘One Less Lonely Girl‘ zal het enfant terrible van de hedendaagse tienermuziek vast weer een enorme horde gillende fannetjes hebben opgeleverd. Schrik niet: hier was hij nog schattig en onschuldig.

 

4. Robbie Williams – Supreme / L’amour suprême
Zijn ‘Supreme‘ bereikte de top 12 in verschillende landen, maar Robbie was vastbesloten ook Frankrijk aan dat rijtje toe te voegen. Daarom besloot de benjamin van wijlen Take That het nummer ook in de taal van Molière op te nemen. Getiteld: L’amour Suprême. Want anders begrijpen de Fransen het niet. Tegenwoordig spreekt Robbie Williams ook daadwerkelijk een aantal woorden Frans dankzij zijn Franssprekende vrouw. Luister hier naar het kinderliedje dat de zanger met zijn dochtertje zingt. Doorspoelen naar 4:17.

 

5. Sting – La belle dame sans regrets
Sting zong eerder al prachtige versies van Brel’s ‘Ne me quitte pas‘ (op zijn Sting’s) en ‘Je ne sais pas‘ (op zijn Brel’s), maar schreef voor zijn verder volledig Engelstalige album ‘Mercury Falling’ samen met Dominic Miller ook een Franstalig nummer: ‘La belle dame sans regrets‘. Het is ongetwijfeld een van de meest sensuele liedjes in het repertoire van de Engelsman.

 

6. Geri Halliwell – Calling / Au nom de l’amour
Dat Geri Halliwell een nummer in het Frans opnam, moet vermoedelijk net zo’n grote schok zijn geweest als het feit dat Posh Spice tóch bleek te kunnen lachen. Toch deed ze het, een Franse versie van haar ‘Calling‘, de derde singel van haar album ‘Scream if you wanna go faster’. Wait for it… het begint in het Engels. Vandaag de dag richt Halliwell zich niet meer op haar zangcarrière, maar bemoeit zich in plaats daarvan met die van anderen als jurylid in zo’n beetje elke uitgekauwde talentenjacht die er op televisie te zien is.


 

Er zijn nog véél meer muzikanten én acteurs Anglophones die ooit een uitstapje maakten naar het Frans, al was het maar door een Franse cover in hun repertoire op te nemen. Daarover later meer. Weet jij er een? Laat het ons weten via Twitter (@hetchanson) of Facebook.

Comments

comments