5x te diep in het glaasje kijken in het Franse chanson

Carnaval is voorbij en dat betekent dat veel feestvierders hun 30 of 40 alcoholloze dagen zijn gestart, geheel volgens de IkPas-actie. Gezamenlijk zetten we ons alcoholgebruik even op pauze. En schijnt nog best lastig te zijn, want drinken lijkt een vaste waarde in ons leven te zijn en wordt bovendien gezien als sociaal bindmiddel. Ook in de kunsten hoort een wijntje of een biertje erbij. Er zijn dan ook talloze chansons geschreven over alcohol en het nuttigen ervan. Een ‘kleine’ lijst liedjes samenstellen was dan ook een hele opgave. Piaf, Aznavour, Ferré, Tété, Brassens, Brel, Renaud, Barbara: jullie krijgen allemaal een eervolle vermelding, maar in het rijtje hieronder staan onze absolute lievelings.

Door Tess van der Zwet

1. Yelle – J’ai bu 

Je kunt je afvragen wat het ongezondst is: jezelf helemaal het lazarus tanken aan alcohol of de mooie praatjes van (ex-)geliefden slikken tot je niet meer recht overeind kunt staan. Yelle neemt een teug van de liefde zelf, maar het komt haar duur te staan. Een kleine waarschuwing voor iedere liefhebber van ‘electrochansons’: dit nummer is ziekelijk verslavend.

2. Claude François – Ce soir je vais boire 

Genoeg mensen drinken om te vergeten en zo ook de gedroomde schoonzoon Claude François. Hij lijkt echter niet héél erg met zijn liefdesverdriet te zitten, want gedurende de bijbehorende videoclip voor Ce soir je vais boire doet hij een vrolijk hupsdansje dat je écht niet moet proberen na een glas of vijf. Dat moet een uitbundige slemppartij geweest zijn!

3. Serge Gainsbourg – Intoxicated Man 

De koning van de drank, sigaretten en vrouwen mag natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Eindeloos bad ass klinkt hij in dit nummer over een man die zó grondig zijn keel heeft zitten smeren dat hij roze olifanten ziet. Een nonchalante shuffle, een sexy orgel, die donkere stem van Gainsbourg: totaal intoxicerend. Geen wonder dat die vrouwen hem al zijn misstappen vergaven.

4. Les Négresses Vertes – Ivresse

En áls je dan goed dronken wordt, doe het dan met je drinkebroeders en een nummer, waarop je kunt lallen en hossen. Het maakt niet uit wát je drinkt, áls je maar drinkt. Een nummer dat je overigens ook aan het dansen zet als je brood- en broodnuchter bent.

5. Serge Reggiani – Chanson de Paul 

En toch… tóch heeft het drinken van een glas of wat soms ook iets melancholieks, iets kwetsbaars, zoals verwoord in Chanson de Paul van Reggiani. Dit bloedmooie lied wordt gezongen door een man die, ondanks zijn beloftes, toch weer aan het drinken slaat. Zelf was Reggiani ook jarenlang een door depressie achtervolgde alcoholist. ‘Één glas is teveel, een tweede is nooit genoeg’.

Dan toch nog maar een ietwat moederlijk advies: drink in vredesnaam met mate. En cola, Sprite of thee bestellen in de kroeg is het nieuwe rock ’n roll. Crois-moi!

Deze blogpost is onderdeel van een eerder verschenen column van Tess in Frankrijkmagazine En Route. 

Comments

comments