5x Franse voetbalchansons

Vanavond gaat het gebeuren. Schopt België Frankrijk het stadion uit? Of gaan de Rode Duivels ten onder aan de door ons zo geliefde Fransen? We worden er zowat schizofreen van… We zetten, om in de stemming te komen, alvast vijf grandioze voetbalchansons voor je op een rijtje.

headerjohnnyrep

1. Dalida – La chanson du Mundial

Kneitercommercieel met massazang en trompetgeschetter, maar wel zo’n voetbalnummer dat zich lekker in je geheugen nestelt: ‘La chanson du Mundial’. Het werd in 1982 aan les Bleus opgedragen door niemand minder dan miss Egypte, Dalida, die stevig in haar hakken staand duidelijke taal spreekt: ‘We hebben er vertrouwen in. We gaan winnen!’ Het nummer hield het team een tijdje op de been, maar toch werd in de halve finale tegen Duitsland de aftocht geblazen en kreeg de zangeres ongelijk.

2. Daniel Balavoine – Supporter

Ondergesneeuwd door Balavoine’s andere successen en verdronken tussen alle politieke statements die hij maakte op zijn album ‘Loin des yeux de l’Occident’ is het te gekke voetbalchanson ‘Supporter’ eigenlijk een beetje vergeten. Het is echter een heerlijk relikwie uit de eighties met in de clip een klungelig voetballende ‘Bala’.

3. Julien Doré – Platini

Laten we nog héél even terugkijken op Julien Doré’s plaat LØVE uit 2013, waarop het nummer ‘Platini’ staat: een regelrechte ode aan zijn favoriete voetballer ooit, Michel Platini. Zelf was Platini er behoorlijk blij mee dat Doré hem op deze manier eerde: ‘Een jongen van dertig, net geboren toen ik mijn carrière eindigde, die een lied voor me schrijft en dan ook nog zo’n zacht en liefdevol nummer, dat vleit me’, zei hij in een interview met LesInrocks.

4. Mickey 3D – Johnny Rep

Nee, niet Johan Cruijf, Marco van Basten of Arjen Robben zijn ooit bezongen door Fransen, maar Johnny Rep. De Nederlandse voetballer speelde van 1979 tot 1983 bij Saint-Étienne en liet daar een onuitwisbare indruk achter. Ook op de groep Mickey 3D, die hem eren in dit chanson. En passant komt Michel Platini ook nog even gezellig voorbij, maar niets of niemand kan toch tippen aan die drie doelpunten, gemaakt door de scherpe noppen van Rep.

5. Stromae – Ta Fête

Even overschakelen van Frankrijk naar de Lage Landen. België kwam in 2014 helaas niet verder dan de kwartfinale, maar aan het anthem van de Rode Duivels lag het in ieder geval niet. Stromae leende zijn ‘Ta Fête’ uit aan het land voor het WK in Brazilië. Een ultiem strijdnummer met een dubbele betekenis. Kijk vooral ook even deze hilarische ‘making of’.

Overigens coverde de Franse electrofunkband Skip The Use in 2016 Kiss’ ‘I Was Made For Loving You’ als officieel supporterslied. Heeft niet zoveel met het Franse chanson te maken, maar toch best leuk geprobeerd. Al zouden wij het toch een stunt hebben gevonden als deze gasten Balavoine’s ‘Supporter’ uit de kast hadden getrokken…

Comments

comments