Het chanson van Arno: Prosper (Yop La Boum) van Maurice Chevalier

De Belgische rocker Arno is één van de meest markante figuren uit de muziekscene der Lage Landen. In de afgelopen jaren waagde hij zich al menigmaal aan verschillende genres, maar de Franse rock ’n roll blijft aan hem kleven en zo is daar nu Tjens Matic, een samentrekking van Tjens Couter en T.C. Matic. Met deze bands begon de carrière van Arno jaren geleden immers. In drie minuten (!) verkocht Tjens Matic Ancienne Belgique uit en onlangs werden in Nederland onder andere Mezz, TivoliVredenburg en de Muziekgieterij platgespeeld. Tijd om Arno eens aan de tand te voelen over zijn favoriete chanson.

Door Tess van der Zwet

ARNO_Het Chanson Offensief_DannyWillems

Arno Hintjes gaat richting de zeventig, maar denkt er geen seconde aan om ermee op te houden. Nee, liever neemt hij nog een extra duik in de veelheid van bestaande muziekstijlen en voegt hij er zijn eigen toetsen en tonen aan toe. Hierdoor blijft de Godfather van de Belgische rock zichzelf opnieuw uitvinden en zijn oude en nieuwe fans verbazen. Het Franse chanson blijft echter altijd aanwezig, sluimerend in een song of juist in volle glorie. Het kan haast niet anders of Hintjens heeft het met de paplepel ingegoten gekregen…

Werden er vroeger thuis veel naar chansons geluisterd?

Mijn grootmoeder was zangeres en zong altijd Franse nummers. Als ze de afwas deed, zong ze altijd La Mer van Charles Trenet. Naja, niet helemaal. Ze maakte er La Merde van.

Wat is uw favoriete chanson?

Prosper (Yop La Boum) van Maurice Chevalier. Het past bij me, vind je niet? Het heeft trouwens ook een belangrijke boodschap. We moeten dingen relativeren, het leven niet al te serieus nemen. We zijn tenslotte maar mensen.

Voor welke chansonnier heeft u groot respect?

Toen ik jong was luisterde ik niet naar Brel, dat was de zanger van mijn vader. Maar vanaf mijn dertigste ben ik hem meer gaan waarderen. Hij is vertaald in alle talen, zelfs in het Japans en dus bekend over de hele wereld. David Bowie, Sinatra, The Doors, ze coverden allemaal zijn muziek. Zelf heb ik nog eens een tournee gedaan met Engelse en Amerikaanse artiesten, waarbij we alleen maar nummers van Brel speelden. Onder andere de Britse Marc Almond deed mee. We speelden van Engeland tot Polen, het was een groot succes. Ik coverde Voir un ami pleurer.

Welk chanson wilt u nooit meer horen?

Geen enkele. Als ik iets niks vind, zet ik het meteen af.


Liveoptredens Tjens Matic

Tjens Matic live zien? Dat kan nog!

Zaterdag 14 april – De Pul, Uden (NL)
Zaterdag 28 april – Sporthal d’Houthem, Comines (FR)
Houd de website van Arno in de gaten voor meer concerten.

Comments

comments