Het chanson van Dafne Holtland: Sympathique

Het aantal instrumenten dat Dafne Holtland bespeelt, is niet op één hand te tellen. Daarbij zingt de Nederlandse singer-songwriter de sterren van het firmament in een hoeveelheid talen waar zelfs Ivo Niehe jaloers op kan zijn. Hoewel ze met haar band Zazí in 2009 het Concours de la Chanson won én tot driemaal toe het voorprogramma van Charles Aznavour verzorgde, staat het Franse lied tegenwoordig wat minder vaak op het menu. Dafne maakt sinds begin dit jaar namelijk onderdeel uit van het theaterzangerscollectief Het Nieuwe Lied en werkt hard aan solomateriaal. In het Nederlands. De liefde voor het chanson is echter nog volop aanwezig…

Werd er bij jou thuis veel naar het chanson geluisterd?

Vrij weinig, om eerlijk te zijn. Toch is ouderlijk huis de plek waar ik voor het eerst kennis heb gemaakt met het chanson. Een vriend van mijn moeder heeft een enorme muziekbibliotheek en hij brandde om de zoveel tijd een cd voor ons met een compilatie van die muziek. Daar stonden onder andere veel chansons op.

Welk chanson heeft een belangrijke betekenis voor je en waarom juist dit chanson?

Sympathique van Pink Martini. Met dit chanson won ik met mijn band Zazí (destijds La Gaîté geheten) het Concours de la Chanson in 2009. Ik was toen net muziek gaan maken met Sabien Bosselaar en Margriet Planting, mijn bandgenoten. We speelden piano, cello en accordeon en daarbij zongen we meerstemmig. Op ons repertoire stonden toen alleen nog Franse chansons -van die gebrande compilatie cd’tjes afgeplukt- en een concours leek ons een goede stok achter de deur om ergens voor te repeteren. Dat we wonnen kwam totaal onverwachts voor ons. Na onze vertolking van Sympathique waren wij in de foyer achter lekker aan de wijn gegaan met de andere chansonniers. Na de uitreiking bleek dat we het nummer nog een keer moesten spelen. Sindsdien is Sympathique voor mij onlosmakelijk verbonden met de roes van wijn en een gevoel van overwinning.

Welk chanson neem je mee op vakantie?

Met hetzelfde bandje Zazí, hebben wij jaren later drie keer in het voorprogramma gestaan van Charles Aznavour in de Heineken Music Hall. Een aantal van zijn liedjes zijn zo vrolijk. Op het lijstje voor mijn aanstaande vakantie staan bijvoorbeeld Mes Emmerdes en La Bohème. Verder is Paris Combo heel geschikte materie voor een autovakantie door de Provence. En verder alles van Jacques Brel. Zijn manier van een lied ervaren en vertellen is zo ontzettend leerzaam en inspirerend. Ook voor mijzelf als Nederlandstalig singer-songwriter.

Welk chanson wil je nooit meer horen?

Er is geen chanson waar ik een dusdanige aversie tegen heb.

Welk chanson zing je luidkeels mee?

Debit de l’eau debit de lait van Charles Trenet. Deze tongue twister vond ik ooit een uitdaging om uit mijn hoofd te leren. Nu vraag ik me af waarom en voor wie ik dat precies heb gedaan. Ik geloof toch voor het guilty pleasure moment onder de douche!

Dafne is onderdeel van het Nederlandstalige theaterzangercollectief Het Nieuwe Lied, waarmee ze regelmatig optreedt. Met Zazí maakte ze de afgelopen jaren vier liedjesprogramma’s (waaronder één met Hans Dorrestijn) en twee cd’s, tourde ze meerdere keren langs de Westcoast van Amerika, speelde ze mee in een show van Cirque du Soleil en kuste ze koningin Beatrix. Je kunt Dafne volgen op Instagram en Twitter.

Comments

comments