De chansons van Flip Noorman

Vanavond vindt in de Kleine Komedie ‘Mijn Vlakke Land’ plaats: een muzikale avond, gepresenteerd door Vic van de Reijt, waarbij een keur aan artiesten de werken van Brel in het Nederlands zingen. Strak uitverkocht! Balen, want op het podium vinden we onder andere Kasper van Kooten, Alex Roeka, Micheline Van Hautem, Britta Maria, Yentl & de Boer en… Flip Noorman. We vroegen de zanger en kleinkunstenaar, die de komende maanden door het land gaat met zijn muzikale en theatrale ‘freakshowDe Big One, naar zijn favoriete én minder favoriete chansons.

Werd er bij jou thuis veel naar het chanson geluisterd?

Thuis eigenlijk nooit, maar we hadden wél een mapje met cd’s in de auto liggen en in mijn herinnering is dat mapje altijd hetzelfde gebleven: een bootleg van Tom Waits, Graceland van Paul Simon, een conference van Toon Hermans, een bulk aan nerveuze jazz én een verzamelaar van Brel. Als ik mocht kiezen was het meestal Waits of Brel. Ik verstond er helemaal niks van, noch van de Franse taal, noch van het gebrul van Waits, maar de kracht van die stemmen met de opzwepende arrangementen deed me toen al heel veel.

Welk chanson heeft een belangrijke betekenis voor je en waarom juist dit chanson?

Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb Ne me quitte pas van Brel nog op de toelating van het conservatorium gezongen. Dat was een belangrijk moment en ik ben dan ook aangenomen. Het is wellicht wat kitsch, maar aan de andere kant: dat arrangement met de zingende zaag is ongelofelijk rijk.

Welk chanson zing je luidkeels mee?

Er is een Frans nummer van Kurt Weill dat ik eens gezongen heb: Youkali. Ik zet het nu wel eens op tijdens het koken en dan het liefst een versie van een over the top klassieke sopraan. Heerlijk!

Welk chanson wil je nooit meer horen?

Alles van die ex van Sarkozy.

Welk chanson neem je mee op vakantie?

Nou, grappig genoeg zat ik tijdens mijn vorige vakantie in een huisje ergens aan een dijk, waar helemaal niets te doen was. Ook dáár hadden ze een muziekmapje! Daarin zat onder andere een driedubbele cd met muziek uit de beginjaren van Edith Piaf. Ik kende het eigenlijk niet goed, maar damn! La vie en rose! Piaf is gewoon een Franse Billy Holiday! Dat komt waarschijnlijk voor niemand als een verrassing, maar voor mij dus wel. Ik heb die vakantie niks anders geluisterd.


Flip Noorman - Het Chanson Offensief
Flip Noorman reist momenteel met zijn tweede avondvullende theatershow De Big One tot en met april 2019 langs de theaters. Een act ‘die zich beweegt op het grensvlak van theatervoorstelling en popconcert’, aldus de Theaterkrant. Bekijk hier alle data. Daarnaast maakt Flip onderdeel uit het Nederlandstalige theaterzangercollectief Het Nieuwe Lied. Volg Flip op Facebook of Instagram en beluister hier het album De Big One op Spotify.

 

 

Comments

comments