Het chanson van Kasper van Kooten: Les Feuilles Mortes

Ahhh, Kasper van de van Kooten-familie (Kees is zijn vader, Kim is zijn zus). Hij speelde onder andere in All Stars (film 1, de serie en film 2), de Co-assistent en de Nederlandse versie van de hilarische sketchserie ‘Wat als’ (klikklik), drumde een aantal jaar bij Acda en de Munnik, presenteerde Willem Wever, stond met verschillende (solo-)stukken op de planken van theaters en schreef twee romans. En nee, we zijn er nog niet. Want Kasper schrijft óók liedjes. Of eigenlijk doet zijn alterego Jaques Du Mercou dat. In het Frans. We konden het niet laten. Hoe zit dat met Kasper en het chanson? En wat is zijn lievelings?

KasperVanKooten_header

Werd er in huize van Kooten veel naar het chanson geluisterd?
Niet zoveel. De échte liefde of interesse ervoor ontstond op de Kleinkunst waar Ruut Weissmann ons meenam naar Parijs en Serge Reggiani liet zien.

Welk chanson heeft een bijzondere betekenis voor je?
Les Feuilles Mortes van Jacques Prévert, uitgevoerd door Yves Montand. Eigenlijk de beste zanger van allemaal. Vaak niet eens genoemd in het ‘rijtje’. Zijn timbre, dictie en romantiek doen me op de één of andere manier soms aan de zangstem van Chet Baker denken. Zó intens.

Waarom juist dit chanson?
Het is een PRACHTIGE tekst, al luister ik daar altijd in tweede instantie pas naar. Altijd komt eerst de muziek binnen. Ik kan niet anders. Maar zijn stem is – het zal met zijn acteur-zijn te maken hebben – zó pakkend.

 


Kasper…

Kasper van KootenNeemt mee op vakantie:
De hele debuut CD van Ben l’Oncle Soul. Zo vrolijk: Franstalige soul. Ik zag hem ooit spelen in Patronaat in Haarlem, raakte in gesprek en hoorde van de jongen van de merchandise dat het één grote groep vrienden van de middelbare school is, de hele band. Geweldig verhaal!

Wil nooit meer horen:
Ne me quitte pas. Werkelijk waar liefst nooit meer. Ze (of hij) is allang weg, laten we het daarop houden.

Zingt luidkeels mee:
La Bohème. De melodie, de eenvoud en iedere lettergreep die Aznavour genadeloos pakt.

Foto: Károly Effenberger

Ook in zijn voorstelling KARAKTERS, heeft Kasper het Franse chanson verweven. Naar aanleiding van zijn hoofdrol in de speelfilm ‘Ventoux’, de bestseller van Bert Wagendorp, schreef hij het liedje ‘Au Fond Du Ventoux’. Klik hier voor zijn actuele activiteiten. 

Comments

comments