Chansonportret: wie is Johnny Hallyday?

Op negentienjarige leeftijd zet hij het Concertgebouw van Amsterdam al in lichterlaaie, Jimi Hendrix verzorgt vervolgens zijn voorprogramma en hij klimt na enige tijd in coma te hebben gelegen gewoon weer het podium op. Je kunt zeggen wat je wilt, maar de bijna 72-jarige ‘JoJo’ is absoluut rock ’n roll. Toch zijn de meningen over hem verdeeld. Is hij een Franse cultheld? Of een man met teveel make-up en een te groot ego? Oordeel zelf. Dit is Johnny Hallyday in een notendop.
Met dank aan Hallydayfan Ronald Bant.

Johnny-Hallyday-Zoom-80-15-2015-04wbheader

Qui? Johnny Hallyday. JoJo voor fans. Zijn echte naam was niet sexy genoeg voor een rockster: Jean-Philippe Smet.
Quand? Geboren als zoon van de Belg Léon Smet en Française Huguette Clerc op 15 juni 1943 in Parijs.
Quoi? Schreef meer dan 1000 chansons, verkocht meer dan 100 miljoen albums, deed 500 grote tournees over de hele wereld en speelde een grote rol in zo’n dertig films.

Persoonlijke weetjes:
– Johnny’s ouders scheidden al snel na zijn geboorte. Hij werd opgevoed door zijn tante Hélène Mar. Een andere John werd ooit óók door zijn tante opgevoed: Lennon. Toevalligheidje.
– Johnny stond voor het eerst op het podium op zijn negende. Daar zong hij ‘La Ballade de Davy Crocket’;
– The Jimi Hendrix Experience is nog volledig onbekend, wanneer de band van de legendarische gitarist in 1966 in het voorprogramma staat van Hallyday. Later werkte de zanger ook samen met grootheden als Jimmy Page (Led Zeppelin) Peter Frampton.
– Begin jaren zeventig raakten Hallyday en zijn toenmalige vrouw Sylvie Vartan betrokken bij een auto-ongeluk. Vartan is ernstig gewond geraakt, maar Hallyday kan niet stil blijven zitten en werkt hard door.
– Johnny houdt van vrouwen. Zijn relaties zijn niet op één hand te tellen. Zo was hij getrouwd met de bekende yéyé-zangeres Sylvie Vartan, model Elisabeth Etienne, comédienne Adeline Blondieau (twee keer zelfs) en de 32 jaar jongere Laeticia Boudou, waarmee hij tot op de dag van vandaag nog steeds samen is.
– Zijn zoon David is actief als zanger en coureur; zijn dochter Laura is actrice.
– In 2009 werd bij Johnny darmkanker geconstateerd. Er ontstonden complicaties en hij werd in coma gehouden. Er werd ernstig gevreesd voor zijn leven. Wonder boven wonder kwam hij er weer bovenop en begon hij zich al snel weer voor te bereiden op een nieuw album en een bijbehorende tour.

Vijf klassiekers:
– Onder de indruk van Elvis Presley begint hij met het maken van muziek. Hij is 18 jaar wanneer op 31 oktober 1960 zijn eerste LP ‘Hello Johnny’ verschijnt, met daarop de turbohit Souvenirs, souvenirs.
– Jaren na zijn doorbraak verschijnt de ene single en LP na de andere. En van zijn grootste successen is ‘Tes tendres années’, welke Nederland vooral leert kennen als Spiegelbeeld van Willeke Alberti.
hallyday_johnny– Onlangs (lente 2015) verscheen op televisie een commercial van Marktplaats waarin Johnny’s Pour moi la vie va commencer uit ’63 weer onder de aandacht werd gebracht.
Que je t’aime uit 1969 is een dringende, beklemmende liefdesverklaring, die ook de Nederlandstalige landen niet onverschillig liet. De zin ‘wanneer wij de liefde bedrijven, zoals anderen oorlog voeren’, zegt genoeg.
– Na de geboorte van zoon David, doet Hallyday een zelfmoordpoging. Hij schrijft er het nummer Noir, c’est noir over.

Jullie must-hear tips:
Huib:Laura is mooie herinnering aan de geboorte van de dochter van een goede vriend die ook Laura heet. Ik heb hem het singletje dat ik had gegeven. Bovendien is het gewoon een lekker rustig liedje. Weer eens wat anders dan al die rock and roll van Johnny.’
Wim: ‘Ik was in 1998 bij het concert van zijn Allumez les feu tour in het Stade de France. Prachtig. Het mooiste deel was het orkest gedeelte en de verrassing kwam van Lara Fabian. Tijdens Requim pour une fou zong ze bijna Johnny van het podium, maar het nummer bleef ook mooi staan.’
Ronald: ‘Van zijn laatste album Rester Vivant (In leven blijven) is mijn favoriete nummer Te manquer, dit is voor mij een typisch Johnnynummer.’
Ronald: ‘Mijn favoriete nummer van de afgelopen jaren is en blijft: Mon Plus Beau Noel. Misschien omdat ik in privé hetzelfde heb meegemaakt.’

Hallyday in video’s:
– Op 19-jarige leeftijd geeft Hallyday een memorabel concert in het Concertgebouw van Amsterdam. De Hallyday-gekte is dan ook hier in Nederland losgebroken.

– Indrukwekkende entrees: daar weet Hallyday wel raad mee. Eens kwam hij met een helikopter aan op het dak van het Stade de France in St. Denis. Enkele seconden later volgde een explosie en kwam hij uit de rook het podium op. Tijdens zijn laatste tournee kwam uit een enorme sloopbal, vergezeld door een vuurwerk- en lichtshow. Dan weten we alvast waar Miley Cyrus haar inspiratie vandaan haalt.

Comments

comments