Mick Harvey plays Serge Gainsbourg in Tilburg

Mick Harvey ken je waarschijnlijk  als grondlegger van de fameuze Australische band The Birthday Party en later als een van Nick Cave’s ‘Bad Seeds’. Maar ken je hem ook als Gainsbourg-devoot? De artiest brengt op zaterdag 14 juni een ode aan Gainsbourg, met naar het Engels vertaalde teksten, waarin de vrouwelijke vocalen worden verzorgd door Janne Schra. DJ Guuzbourg draait. Een feestje, mais vraiment!

Facebook-banner
Hij sprak geen woord Frans, maar Harvey raakte direct in de ban van Gainsbourg nadat een Franse vriend hem een mixtape met het beste werk van de chansonnier gaf. Het resulteerde in de albums ‘Intoxicated Man’ (1995) en ‘Pink Elephants’ (1997), waarop Harvey de geest van het enfant terrible van Frankrijk in het Engels deed herleven. Uit liefde voor de artiest, brak de Australiër zijn hoofd over het vertalen van de teksten, want, zo zei hij ‘Een groot schrijver vertalen is als door een mijnenveld lopen.’ Hij boog zich, bewapend met een woordenboek onder andere over Initials B.B., Je Suis Venu Te Dire Que Je M’en Vais, Le Javanaise, maar vertaalde ook duetten als  Je T’aime… Moi Non Plus en Bonnie & Clyde. ‘Er waren veel nummers waarvan ik mijn vertalingen in de prullenbak moest gooien: te moeilijk. Ik was eigenlijk nog verbaasd over het aantal waarmee ik wél tevreden was. Ik ben zo respectvol mogelijk geweest,’ zegt hij in een interview met FACT.

Mick-Harvey-castlemaineDit jaar werden beide cd’s opnieuw uitgebracht met toevoeging van enkele nieuwe bewerkingen, wat neerkomt op maar liefst 34 nummers, waarvan één nieuw nummer van de hand van Harvey zelf. Op de plaat was het singer-songwriter Anita Lane die in de huid kroop van Jane Birkin en Brigitte Bardot. Tijdens de show in de stadsschouwburg van Tilburg  zal het Janne Schra (Room Eleven, Schradinova) zijn die Harvey met haar zoetgevooisde stem bijstaat in Bonnie & Clyde en jawel… ‘Je T’aime… Moi Non Plus’. Wij zijn heel benieuwd…!

Korting voor lezers van Het Chanson Offensief
Lezers van Het Chanson Offensief krijgen een fikse korting van maar liefst €28 bij de aanschaf van een tickets op de eerste rang! Hiervoor heb je een speciale code nodig bij het reserveren van kaartjes bij Theaters Tilburg. Interesse? Stuur dan een mailtje naar redactie@chansonoffensief.tessmerlot.com en wij regelen het voor je!

Serge Gainsbourg played by Mick Harvey +special guest Janne Schra | zaterdag 14 juni 2014 
Theaters Tilburg | zaal open: 19:30, aanvang: 20:15 | entree: va. €29 | klik hier voor meer info

Comments

comments