On vous présente: Riv Moryz

Maurice de Greef, artiestennaam Riv Moryz, staat eind november 2016 op het podium met niemand minder dan Liesbeth List. Zij was zo gecharmeerd van de Franse muziek van de Nederlander, dat ze er niet lang over na hoefde te denken om met hem op te treden. ‘Het traditionele chanson meets John Mayer met hier en daar Afrikaanse invloeden’.

© Marieke Daemen
© Marieke Daemen

Ontmoeting met het chanson
Maurice werd op de middelbare school al verliefd op de Franse taal, maar begon zijn muzikale carrière in het Engels. ‘Na een aantal jaar wilde ik stoppen met mijn band, maar niet voordat mijn bandlid me koppelde aan een producer. Samen ontwikkelden we een aantal nummers, waarvan de laatste volgens hem in een andere taal moest worden gezongen.’ En dat zag Maurice wel zitten: de combinatie was zelfs zo spot on, met een lastige 6/8ste telling die het nummer een zuiderlijk tintje gaf, dat hij ter plekke besloot alles maar in het Frans te doen. Hij zag de muziek weer zitten en het grote hertalen begon. ‘Het Frans vloeide vanzelf, dat was zo gaaf, er zit al heel veel muziek in die taal’, zegt hij over het schrijfproces. In anderhalf jaar schreef Maurice met zijn producer 24 nummers. Nu schrijft, schaaft en repeteert hij wekelijks. ‘Begin 2014 maakte ik de overstap naar het Frans, niet lang daarna nam ik de nummers op en half november 2014 formeerde ik mijn band.’ Twee maanden later presenteerde hij Riv Moryz aan het publiek. De vaart zat erin.

Streven naar perfectie
Afraffelen doet de artiest allerminst: ‘Ik ben een perfectionist en volg een gestructureerd schrijfproces. Ik laat me met mijn producer leiden door klanken die uiteindelijk resulteren in de muziek. De teksten volgen vanzelf. Deze laat ik vanzelfsprekend eerst helemaal checken door een Fransman, daarna lever ik het over aan de band, die er hun eigen nummer van maken. Hierdoor worden de nummers dynamisch en klinken ze lang niet allemaal als een traditioneel chanson.’ Soms transformeert de band de muziek een beetje té rigoureus: ‘Dan heeft een nummer bijvoorbeeld opeens zóveel Afrikaanse invloeden dat het niet meer in het geheel past. Dynamisch is leuk, maar dát moeten we nu ook weer niet hebben. Ik betrek mijn bandleden, die uit verschillende hoeken van de Nederlandse muziekscene komen, ook nauw bij de betekenis van de nummers. Samen lopen we ze helemaal door. Je merkt dat het de intensiteit ten goede komt wanneer iedereen in de groep de achtergrond weet van een gevoelig, heftig of opgewekt nummer.’

Liesbeth List: © Carolien Sikkenk. Maurice: © Lydia Heringa
Liesbeth List: © Carolien Sikkenk.
Maurice de Greef: © Lydia Heringa

Verkocht aan Liesbeth
Maurice wilde dolgraag de samenwerking aangaan met een van Nederlands meest bekende zangeressen: Liesbeth List: ‘Tijdens mijn opleiding had ik les van een docente Theatergeschiedenis die me uitnodigde voor een voorstelling van Liesbeth List. Ik was helemaal verkocht toen ik haar live zag: wat een stem en wat een vertolkster, ze greep haar publiek. Dat wilde ik ook doen: mensen meenemen. Ik ging vervolgens vaker naar haar voorstelling en ontmoette haar enkele keren. We bespraken de mogelijkheden om samen op het podium te staan en ik stuurde haar onze cd om te toetsen of ze het kwalitatief goed genoeg vond. En, wauw, dat deed ze.’

Live op 27 november 2016
Op zondag 27 november presenteert Riv Moryz samen met Liesbeth List een heel nieuw nummer in Theater Markant te Uden. ‘Het wordt een mooie avond. Ik neem mijn band mee, Liesbeth neemt de hare mee. Wij zullen zeker iets spelen van de nog uit te brengen cd. De Franse taal wordt daarop gecombineerd met het Nederlands, om de taalbarrière te verlagen. Het is echt een Franse popplaat geworden, die behoorlijk groovet, af en toe de sound van John Mayer raakt, Afrikaanse invloeden bevat en waarop zowel persoonlijke onderwerpen worden bezongen als actuele zaken. Ik wil immers, net als Liesbeth List, mijn luisteraars meenemen. In de muziek. In de teksten. In het Frans.’

https://www.youtube.com/watch?v=c1CkR5atSMM

Website | Facebook | Twitter | Youtube
Voor meer info en boekingen: info@arteduc.nl

Comments

comments