Rudolf Hecke & Ludo Vandeau: lees – en luistervoer om de winter weg te spoelen

Nu de dagen stilletjes beginnen te lengen en we de zon opnieuw vaker zien, dromen wij al van een gezellig terras met een goed boek en een fijn achtergrondmuziekje. Jullie ook? Wij hebben alvast een chanson boeken- en luistertip voor jullie klaar.

Door Marlien Buyens

In de voetsporen van Serge Gainsbourg met Rudolf Hecke

De Vlaamse Rudolf Hecke is zowel schrijver als muzikant. In 2012 schreef hij al een biografie over zijn grote held, Serge Gainsbourg. Een jaar later trok hij met dit boek voor het eerst naar bibliotheken, culturele centra en theaterzalen. Hij geeft ook nu nog steeds lezingen over Gainsbourg die worden opgeluisterd door passende muziek. De biografie is ondertussen al aan zijn tweede druk toe.

Het schrijven van dit eerste boek, gaf Hecke inspiratie voor een vervolg, al wil hij het zelf zo niet noemen. Parcours Gainsbourg is geen “biografie deel 2”, maar eerder een soort reisgids die de chansonliefhebber moet leiden naar plaatsen die een rol speelden in het leven van het enfant terrible van de Franse muziekscene. Voor het schrijven van dit boek legde Hecke contacten met familie, vrienden en zelfs producers van Gainsbourg. Hij onthult niet alleen plekken in Frankrijk, Nederland en België die Gainsbourg frequenteerde, maar ook frappante verhalen en anekdotes waarin Gainsbourg een rol speelde. Wist je bijvoorbeeld dat Gainsbourg Liesbeth List aan Ramses Shaffy koppelde? En dat Brel Gainsbourg tips gaf over de vrouwen?

Parcours Gainsbourg is sinds 2 maart te koop in de boekhandel en online te bestellen. Nieuwsgierig geworden naar deze pittige lectuur? Zin om één van de voorstellingen bij te wonen? Neem zeker eens een kijkje op de website of Facebook.

Een nieuwe Franse plaat voor Ludo Vandeau

Vorig jaar schreven we op het Chanson Offensief al over de chansonontdekking Ludo Vandeau.  Hij bracht toen zijn eerste soloalbum Au gré du charme uit, een mix van Frans chanson en French pop. In een volgelopen Minard in Gent stelde hij zijn plaat voor aan een enthousiast publiek. Hij mocht het concert dan ook afsluiten met een welverdiende staande ovatie.

Optredens in binnen- en buitenland gaven inspiratie voor nieuwe muziek. In de zomer en herfst van 2016 werkten de ijverige Vandeau en zijn muzikanten daarom al aan een opvolger voor zijn album. Le lendemain des belles choses is een mix van romantische Franse chansons met een vleugje folk en zuiderse invloeden. Zalige muziek om bij weg te dromen geïnspireerd op de persoonlijke ervaringen van Vandeau. De plaat werd niet voor niets eerst voorgesteld in het zonnige Italië. In februari mochten ook de Belgische fans al genieten van opnieuw een concert in Gent.

Wie graag een voorproefje heeft van het nieuwe album, moet beslist de Le goût du chocolat eens beluisteren en bekijken. In dit vrolijke zomerse nummertje bezingt Vandeau de eenvoudige dingen in het leven, zoals de ‘smaak van chocolade’. De clip werd opgenomen tijdens verschillende optredens in Perugia. Wat een heerlijk reisverslag.

https://www.youtube.com/watch?v=Aq2hqaONy-I

De beide albums van Ludo Vandeau zijn online te bestellen. Een concertje meepikken? Hou de website of Facebook dan zeker in het oog.

Comments

comments