Ruud Jurriaans: Sur Ma Vie

Vriend van Het Chanson Offensief Ruud Jurriaans is van kleins af aan een groot fan van het chanson. Zijn oudere broer en zus introduceren hem met Brel en Brassens; zijn moeder leert hem haar lievelingsartiesten Piaf, Patachou, Bécaud en Aznavour kennen. ‘Sur Ma Vie’ van laatstgenoemde zanger wordt de soundtrack van de band tussen moeder en zoon Jurriaans. Ruud vertelde Het Chanson Offensief zijn ontroerende verhaal achter ‘zijn chanson’.

foto-az-3Franse singeltjes van mama
Het Franse lied wordt er in huize Jurriaans met de paplepel ingegoten: ‘Gezegend met een sterk imiterend vermogen en een enorm geheugen zong ik, zonder enige flauwe notie te hebben van de betekenis, de chansons na die mijn moeder draaide. Mijn repertoire werd groter toen ook mijn kennis van de Franse taal toenam en ik de fenomenale teksten eindelijk begreep. Ik leerde geweldenaren kennen als Mouloudji, Barbara, Trenet, Montand, maar ook de groten van vóór de Tweede Wereldoorlog, waaronder Fréhel.’

Chansons als verlichting van verdriet
Jaren gaan voorbij, totdat het gezin in 1978 een zware klap te verduren krijgt: ‘De kanker waarvoor mijn moeder enige jaren daarvoor behandeld was, was teruggekeerd en hoop op herstel was er niet,’ vertelt hij. ‘Een ziekbed van drie lange jaren volgde. Drie jaren waarin ik mijn moeder meerdere malen per week bezocht.’ Hoe somber de situatie er ook uitziet: Ruud blijft zingen. Iets wat zijn moeder veel kracht moet geven. Op een dag vraagt zij hem om een verzoeknummer: ‘Sur Ma Vie’ van haar lievelingschansonnier Charles Aznavour. Vanaf dat moment wordt het zingen van een chanson bij ieder bezoek een ritueel. ‘Ik bleef halverwege de trap naar boven staan en zong het verzoekchanson. Mijn moeder glimlachte dan vrolijk naar me. Wanneer ik binnenkwam in de huiskamer en aan haar ziekenhuisbed ging zitten, vroeg ze altijd om een ander lied voor de volgende keer.’

Het allermooiste compliment
‘De laatste keren dat ik haar bezocht vroeg ze alleen nog maar om ‘Sur Ma Vie’. Ik wist toen dat het bijna voorbij moest zijn. “Waarom toch alleen ‘Sur Ma Vie, mama?”, vroeg ik haar. Zij, groot fan en aanbidder van Aznavour, antwoordde met het grootste compliment dat ik ooit van iemand gekregen heb: “Omdat je het nóg mooier zingt dan Aznavour”. Ik kan dit formidabele chanson van de grootste zanger-entertainer ooit nog steeds niet horen zonder tranen in mijn ogen te krijgen.’

 


RuudRuud Jurriaans is geboren in Amsterdam en studeerde Klassieke Talen met hoofdvak Griekse en Romeinse archeologie en daarna Italiaans. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en werkte jarenlang als leraar Latijn en Grieks in Uithoorn. Hij is een groot fan van de grote Franse chansonniers en de Italiaanse cantautori.
Op zijn YouTube-kanaal staan een aantal prachtige opnames, waaronder een optreden tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Varen, Vechten en Verdienen’ in het Allard Pierson Museum.

 

Comments

comments