Top Chanson 2016: jullie favoriete Franse chansons en chansonniers aller tijden

Afgrijzen in november. Wederom waren enkele Franse chansons uit de Lijst der Lijsten gemieterd. De jaarlijkse Top 2000, welke uitgezonden wordt tussen kerst en oud & nieuw, had niet langer plek voor onder andere Jacques Dutronc’s Il est cinq heures (Paris s’éveille) en Aznavour’s La mamma. Onze eigen schuld, dat wel. Want er moet gestemd worden en blijkbaar hebben we het af laten weten dit jaar. Om het goed te maken, kwam Het Chanson Offensief met de Top Chanson 2016. En jullie stemden enthousiast! Lees hieronder wat jullie favoriete chansons aller tijden zijn en welke drie chansonniers in de top 3 eindigden.

Het Chanson Offensief - Chanson Top 2016 -error-
1. Michel Fugain – Une belle histoire
‘Het ultieme vakantiechanson’, een ‘klassieker’, ‘mijn lievelings aller tijden’. Dit is jullie keus en dit zijn jullie woorden. Dit jaar bovendien met 54 plaatsen gestegen in de Top 2000 naar nummer 295. Une belle histoire van Michel Fugain uit 1972 spreekt nog altijd tot de verbeelding.

2. Jacques Brel – Ne me quitte pas
Opvallend: op onze nummer twee staat een nummer dat in de Top 2000 bóven het winnende chanson is uitgekomen. Brel’s Ne me quitte pas staat daar namelijk dit jaar op 174. Sinds vorig jaar is het chanson helaas wel met 18 plaatsen gezakt. Vergeet volgend jaar dus niet te stemmen!

3. Stromae – Formidable
Een van de meest populaire Franse nummers van de afgelopen jaren is zonder twijfel Stromae’s Formidable. Hoewel hij vorig jaar met dit nummer een stukkie hoger in de Lijst der Lijsten stond, doet de Belg het niet slecht. Hij wordt dit jaar maar liefst vier keer genoemd: ook Papaoutai, Alors on danse en Tous les mêmes staan erin.

4. Charles Aznavour – La Bohème
Wie vindt, net als wij, dat La bohème eigenlijk Bohemian rhapsody van de troon zou moeten stoten?

5. Jean Ferrat – La Montagne
Met Het Dorp staat Sonneveld dit jaar op nummer 55. Van Jean Ferrat en het Franstalige origineel van dit geliefde nummer geen spoor.

6. Charles Aznavour – Emmenez-moi
Precies. Neem Aznavour weer mee in de Top de volgende keer!

7. Zaz – Je veux
Het is niet heel vreemd dat Zaz in deze lijst hoog is geëindigd, maar niet in de Top 2000 staat. Liefhebbers van Franse (pop)muziek waarderen haar al jaren, maar nooit maakt de zangeres eens de oversteek naar het Nederlandse en zelden naar het Belgische. Ze zal misschien geen stadions vullen, maar gezien deze uitslag toch best mooie zalen!

8. Édith Piaf – Non, je ne regrette rien
Hop, we hebben er weer een die óók de grote Top heeft bereikt. Piaf staat daarin op nummer 622. En mág het? We hebben het hier over een naam die bij iedereen wel een belletje doet rinkelen. Zeker als je Non, je ne regrette rien inzet. ‘Noooooooooooonnnnnnnnnnnn….’

9. Johnny Hallyday – Que je t’aime
Deze Franse rock ’n rollster, zeg ondertussen maar gerust de Keith Richards van Frankrijk, heeft deze top 10 gehaald met zijn gepassioneerde Que je t’aime.

10. Gilbert Bécaud – Nathalie
We eindigen met een warme kop chocolademelk in café Pouchkine. Bécaud blijft een held, dat is duidelijk. Scroll maar eens naar onderen…


Jullie drie favoriete chansonniers:

Het Chanson Offensief - Chanson Top 2016 -error-1. Charles Aznavour
De grote winnaar, met maar liefst 29,9% van de stemmen is onze Charles. 92 jaar oud en nog steeds alive en kicking. Zou hij in 2017 ook gewoon onvermoeibaar doorgaan met optreden? In de Top 2000 kun je Aznavour dit jaar alleen nog maar terugvinden met twee Engelse songs. She, oftewel Tous les visages de l’amour, en , en Yesterday when I was young, oftewel Hier encore. Zullen we volgend jaar in ieder geval La mamma weer terug de lijst in stemmen?

Het Chanson Offensief - Chanson Top 2016 -error-2. Jacques Brel
Met 17,2% van de stemmen is Brel een goede tweede. Dat verbaast ons niets: veel van zijn nummers kwamen terug in de vrij chansonkeuzes, van Vesoul tot La ville s’endormait. In de Top 2000 komt Brel drie keer voor: met Voir un ami pleurer, Mijn vlakke land en uiteraard Ne me quitte pas. Dat is niet héél veel, maar hé: we kunnen op Oudjaarsavond nog altijd Bart van Loo’s Grote Brel-spel spelen. Noem om de beurt een nummer van Jacques totdat iemand het opgeeft. Succes!

Het Chanson Offensief - Chanson Top 2016 -error-3. Gilbert Bécaud
Nog boven Serge Gainsbourg en Zaz en zelfs ver boven Piaf is Bécaud geëindigd. Nathalie, ook op nummer tien van onze chansonlijst, is duidelijk favoriet. Dit is ook het enige nummer waarmee Monsieur 100,000 Volts in de Nederlandse Top 2000-lijst staat. Maar wat te denken van Et maintenant? Of het welbekende L’important c’est la rose? Ook op deze nummers werd door jullie gestemd. Hij mag dan al sinds 2001 niet meer onder ons zijn: Bécaud is nog lang niet  vergeten.

Zullen we volgend jaar weer gretig stemmen op de Top 2000?
Uiteraard sluiten we ook een Top Chanson 2017 niet uit ;-).

Comments

comments