5x de ukelele in het Franse chanson

Ik woon dicht bij een prachtige muziekwinkel. Een tijdje geleden was de vitrine van deze winkel gevuld met tientallen kleurrijke ukeleles. Iedere keer wanneer ik er voorbij liep, werd mijn aandacht getrokken door die vreselijk schattig ogende minigitaartjes. Op een dag kon ik de drang niet meer weerstaan en ben ik de winkel binnengestapt. Een kwartier later stond ik buiten met een prachtexemplaar en kon het stuntelig oefenen aan de hand van YouTube filmpjes beginnen. Op mijn zoektocht naar geschikt oefenmateriaal, kwam ik tot mijn grote vreugde ook Franse liedjes tegen waarin de ukelele een hoofd- of bijrol speelt. Stof voor een heerlijk zomers top 5vijfje.

Door Marlien Buyens

1. Thomas Fersen –Ukulélé

Thomas Fersen is alvast ‘uked’, net zoals ikzelf ondertussen. Hij schreef immers een heel chanson over het instrument. In dit lied komt Fersen oog in oog te staan met een achterdochtige douanier die bij het zien van een wel heel kleine muziekkoffer alleen maar kan denken dat de Franse artiest een mitraillette of ander wapen bij zich draagt. Fersen antwoordt hierop dat het zijn sleutelhanger is, zijn poppengitaar. Hij toont fier het instrument en vraagt of de douanier zelf eens wil spelen. Ondertussen hoor je op de achtergrond toepasselijk de vrolijke tonen van uiteraard… een ukelele.

2. Olivia Ruiz – La Femme Chocolat

Hoe komt het dat dit nummer van Olivia Ruiz zo goed klinkt? Het antwoord op deze vraag zouden we kunnen vinden in de vrolijke stem van Ruiz en in de suikerzoete tekst. Of is het toch de ukelele die dit lied een extra dimensie geeft? Laten we zeggen dat het een combinatie van deze drie elementen is. Doe daar nog eens een heerlijke clip bij en je hebt alle ingrediënten voor een hit. En dat werd dit liedje ook in 2006. En zelfs het gelijknamige album van Ruiz stond in Frankrijk een tijdje bovenaan in de hitlijsten.

3. Bénabar – Marathonien

Bénabar staat bij zijn fans vooral bekend als de man van de spitsvondige teksten en heerlijk aanstekelijke nummers. Ook Marathonien, in het Nederlands gewoon Marathonloper,  is weer zo’n taalrijk pareltje. Met zinnetjes zoals: Après la course, je fais les courses immobile sur l’escalator (Na de koers doe ik boodschappen stilstaand op de roltrap), tovert hij onmiddellijk een glimlach op je gezicht. En ja hoor, wat horen we op de achtergrond? Het ritmische getokkel van een ukelele!

4. Emily Loizeau – Sister

Ze zou het ‘zusje’ kunnen zijn van Olivia Ruiz met haar romantische deuntjes en sprookjesachtige clips. Maar deze dame heeft ook pit en een groot rechtvaardigheidsgevoel. Onlangs zette ze zich nog in voor het behoud van de natuur en het verbieden van pesticiden. Sister is ongetwijfeld één van haar dromerigste liedjes. Tussen de bonte verzameling van instrumenten die we horen in dit nummer zit ook een ukelele verstopt.

5, Damien Saez – Le cavalier sans tête

Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze Damien Saez niet kende en dit nummer al evenmin. Saez bracht nochtans 20 jaar geleden al zijn eerste plaat uit. Net als Loizeau laat hij zich niet alleen op muzikaal vlak horen, maar is hij ook politiek geëngageerd. Le cavalier sans tête moet je minstens twee keer beluisteren om het te kunnen appreciëren. De melodie is meeslepend, maar het is de ukelele die de toch wel tamelijk hoge stem van Saez wat verzacht.

Ken je nog Franse nummers waarin een ukelele wordt bespeeld? Laat het ons weten!

Comments

comments