Vijf beeldschone Franse animatiefilmliedjes

Animatiefilms, kinderfilms? Welnee! Hierin schuilen juist de mooiste boodschappen, beste verhaallijnen en meest betoverende liedjes. Parijs is als decor zeer geliefd bij regisseurs en wij begrijpen waarom. Daarom hierbij een vijftal Franstalige filmliedjes die ons doen verlangen naar een weekendje flaneren, culinair schransen en ‘Aux Champs-Élysées’ zingen in de Franse hoofdstad.

ratatouilleheader


5. Les triplettes de Belleville – Belleville Rendez-Vous

Ongetwijfeld een van de meest eigenzinnige en unieke animatiefilms. De Tour de France, zingende bejaarden, maffiapraktijken en Django Reinhardt in één script gieten? Regisseur Sylvain Chomet draait er zijn hand niet voor om. Het liedje ‘Belleville Rendez-Vous’ werd uitgevoerd door de populaire Franse artiest -M- (Matthieu Chedid) en ontving in 2003 een Academy Awardnominatie voor ‘Best Original Song’.  Terecht? Oordeel zelf.

4. Un monstre à Paris – La Seine
Zei iemand daar ‘de Phantom’? Jawel, deze film is inderdaad losjes gebaseerd op de roman van Gaston Leroux. ‘Un monstre à Paris’ beschikt echter over een troefkaart die noch Leroux, noch Andrew Lloyd Webber ooit in handen had: de stem van Vanessa Paradis. Zet daar eerder noemde -M- naast, schrijf er een zinderend, uplifting en geheimzinnig liedje bij en je hebt goud in handen. Genieten.

3.  Jack et la mécanique du cœur – Rencontre en Chanson
Vrij onbekend buiten de Franse grenzen, maar wát een film en wát een liedje! ‘Jack et la méchanique du cœur’ komt geheel van de hand van alleskunner Mathias Malzieu: hij schreef niet alleen het verhaal, maar nam ook de stem van de hoofdpersoon voor zijn rekening. Zijn partner in crime in de film is ook in het echte leven zijn geliefde: de Franse zangeres Olivia Ruiz. Wij horen hierin ook een beetje Rufus Wainwright en Regina Spektor…

‘C’est la pluie… vous aimez?’ ‘La pluie non. Mais son bruit… oui.’

2. Ratatouille – Le Festin
We waren al wat gewend van Pixar, maar met een film over een pratende rat, die een carrière als topkok in Parijs ambieert, spijkerde de Amerikaanse animatiestudio de lat van geloofwaardigheid weer een metertje hoger vast. Met succes: weinig films kunnen vandaag de dag tippen aan de manier waarop Ratatouille de charme en stijl van de Franse hoofdstad vertaalt naar beeld. De soundtrack werd ingezongen door zangeres Camille, die bovendien de Franse stem van personage Colette voor haar rekening nam. ‘Le Festin’ klinkt als een zwoele zomeravond op een balkon in Parijs, als het glas Cabernet Sauvignon in je hand en het uitzicht over de glinsterende Seine.

1. Les Aristochats – Les Aristocats
Mais naturellement, les aristochats! Op nummer één vanwege de pure nostalgie. The Aristocats was de eerste animatiefilm na Walt Disney’s overlijden en het laatste wapenfeit van chansonnier Maurice Chevalier, die uit zijn pensioen werd getrokken om het lied in het Frans én Engels te zingen; een vriendendienst voor Disney. De arrangementen, de tekst en dan die stem: een waardige winnaar.

Ga naar de YouTube playlist om alles achter elkaar af te spelen.

Comments

comments