Vijf chansons om de zomer mee uit te (z)waaien

Blegh. We willen niet, maar we moeten. De zomer loopt op zijn einde en we hebben het maar te accepteren. Gelukkig zijn er verschrikkelijk veel liedjes die ons kunnen begeleiden in dit onvermijdelijke afscheid. Dat maakt de pijn toch iets draaglijker… De vijf mooiste chansons om de zomer of alle vakantieliefdes mee uit te (z)waaien.

brigitte2header

Joe Dassin – L’été indien
Een open deur: L’été Indien mag niet ontbreken in dit lijstje. Het nummer werd geschreven door de Italiaanse Toto Cutugno en heette aanvankelijk ‘Africa’ (ja, toevallig hè, die combi Toto – Africa?). In 1975 werd het nummer naar het Frans vertaald om het aan een Franse zanger te slijten. Het had niet veel gescheeld of Claude Francois was ermee vandoor gegaan, maar hij kwam te laat voor de opname. His loss. Uiteindelijk werd het Joe Dassin die de wereld met o.a. dit nummer aan zijn voeten kreeg.


BB Brunes – Nico Teen Love
Een nazomerliedje voor de onbezorgde, sigaretverslaafde jeugd. BB Brunes bezingt zowel de liefde als tabak, die beide voor (kortstondig) geluk zorgen, maar ook destructief kunnen zijn. ‘Schone longen, zwarte longen, wat kan het ons ook allemaal schelen: de zomer is voorbij.’ Vrolijk word je er niet van, maar een lekker nummer is het wel.


Brigitte Bardot – La fin de l’été
De kip of het ei: wie kwam er eerder met La fin de l’été: sexy Brigitte Bardot of de altijd elegante Françoise Hardy? Het antwoord is: Brigitte. En hoewel we de versie van Françoise ook prachtig vinden (luister hier in het Frans of hier in het Italiaans,), kunnen we niet ontkennen dat onderstaande clip, afkomstig uit de film ‘À coeur joie’, wel een heel fijn romantisch beeld geeft van het geïdealiseerde einde van de zomer. En Brigitte klinkt heerlijk zwoel. Zoek een strand uit en rennen maar. Het kan nog!


Babx ft. Camelia Jordana – Je ne t’ai jamais aimé
Oké toegegeven: soms kan een zomer ook ronduit klote zijn. Zomerliefdes komen en gaan en lijken samen met het seizoen te sterven. Voor de mensen die daar ervaring mee hebben, is er ook een liedje. Van Babx en Camelia Jordana. Beide spreken klare taal. ‘Ik heb niet van je gehouden, niet eens voor een seizoen en ik verdoem de zomer, waarin jij mijn naam hebt genoemd.’


Johnny Hallyday – Regarde-nous
Hij is 71 jaar, maar blijft maar schrijven, die Johnny Hallyday. In zijn ogen is de muziek van vandaag de dag niet melodieus genoeg (Johnny, Johnny, laat je eens door iets anders informeren dan alleen de hitlijsten), dus ziet hij het als zijn zoete plicht om te blijven produceren.
In zijn allernieuwste single bezingt hij, jawel, een zomerliefde en het afscheid.


En zo zijn er natuurlijk nog ontelbaar andere liedjes die dit lijstje veel langer zouden kunnen maken. Weet jij er nog een? Log in op Facebook en laat het hieronder weten of mail het ons via het contactformulier onder ‘Contact’.

Comments

comments