5x sneeuwwitte winterchansons

Het voorbije weekend viel er in verschillende delen van België en Nederland een laagje sneeuw. Leuk voor wie houdt van een stevig sneeuwballengevecht, een sneeuwpop maken of een ritje met de slee. Iets minder leuk voor wie met de auto de baan op moest. Ondertussen maakte de vorst plaats voor hogere temperaturen en flink wat wind. Maar de volgende winterprik laat niet lang op zich wachten: volgend weekend gaan de temperaturen weer omlaag en is winterse neerslag niet uitgesloten. Zullen we ons hier al zingend op voorbereiden met een paar sneeuwwitte winterchansons?

Door Marlien Buyens

Chanson Offensief - sneeuw - winter
Foto: Adrien S-F

1. Adamo – Tombe la neige

Laten we beginnen met het misschien wel bekendste sneeuwchanson aller tijden. Bij het horen van de eerste noten  van Tombe la neige krijg je spontaan zin in een walsje door de sneeuw. Adamo weet dit nummer krachtig te brengen met zijn schelle, melancholisch klinkende stem. Wist je trouwens dat dit nummer werd gecoverd in het Duits, het Italiaans, het Russische en zelfs het Turks?

2. Jacques Brel – Il neige sur Liège

Jacques Brel zong over de sneeuw die neerdwarrelt op de stad Luik, of Liège in het Frans. Waarom zong hij over die plek? Waarschijnlijk omdat ‘neige’ en ‘Liège’ zo mooi rijmen. Luik mag dan wel niet de meest idyllische plek in België zijn, met een laagje sneeuw ziet deze stad er in één oogopslag sprookjesachtig uit.

3. Claude Nougaro – La neige

Wie zich onze Tour de France in chansons herinnert, weet nog dat Claude Nougaro een peperdure Montblanc pen verloor in de sneeuw. J’ai perdu le Montblanc dans la neige is echter niet het enige sneeuwliedje van Nougaro. In La neige bezingt hij de schoonheid van de dwarrelende vlokken en van het spierwit blinkende sneeuwtapijt. Zelfs de grootste sneeuwhater zal na het beluisteren van dit liedje moeten toegeven dat sneeuw iets romantisch heeft.

https://www.youtube.com/watch?v=Y7qZK-OnK_M

4. Keren Ann – Mes pas dans la neige

Dit nummertje heeft, buiten de titel en de eerste zin, eigenlijk niet heel veel te maken met sneeuw. Toch plaatsen we dit chanson graag in dit lijstje, al is het maar om ons er nog eens aan te herinneren hoe heerlijk het is om die eerste stappen in de sneeuw te zetten. Hoor je de sneeuw al zachtjes kraken onder je voeten?

5. Vianney – Tombe la neige

En alweer steekt Vianney de kop op. Na een plaats te hebben veroverd in één van onze maandlijstjes, krijgt hij ook hier een plaats in deze To 5. En deze jonge snaak durft, want hij geeft zijn sneeuwchanson immers dezelfde titels als grootmeester Adamo. De tekst en de stijl van het lied zijn wel helemaal anders. Noem het gerust de ‘verjongde’ versie van Adamo’s Tombe la Neige. Wie weet horen we deze straks ook in het Russisch of het Turks.

Ken je nog bijzondere sneeuwchansons? Laat het ons weten !

Comments

comments